Znowu komitety i cenzura?

Sugestie zmian, błędy, recenzje tekstów, propozycje tematów.
Awatar użytkownika
witjur
Administrator
Kontaktowanie:

Znowu komitety i cenzura?

Postautor: witjur » 30 wrz 2015, 13:23

Przyznam się, że jak przeczytałem e-maila Jasia o komitecie redakcyjnym, to przeszły mi ciarki po plecach. Jednak po namyśle doszedłem do wniosku, że inaczej się nie da. Proponuje, żeby przed drukiem opublikować gotowy tekst książki w internecie, aby każdy mógł zgłosić zastrzeżenia. W każdym razie, u mnie możecie publikować wszystko. Opublikowane obce materiały jeszcze nie czytałem.
Witold Jureczko

Awatar użytkownika
jkocoj

Re: Znowu komitety i cenzura?

Postautor: jkocoj » 06 paź 2015, 11:30

Mobilizowany, chciałem dać sygnał do rozpoczęcia pisania wspomnień.
Wydaje mi się, ze pisane po 50 latach wspomnienia ktoś będzie musiał przysposobić do formatu książki.
Czy to będzie jedna osoba( Andrzej Krowiak, chwała Mu za to że się sam zgłosił) czy jakiś zespół(komitet to brzmi bardzo groźnie), ja tego nie wiem.
Zobaczymy i podejmiemy decyzje jak będzie więcej tekstów.
Chwała Stanisławowi, Witkowi, Lesławowi, Tarasowi za pierwsze teksty. Jesteście wielcy.
Można nie podpisywać tekstu własnym nazwiskiem, pisać pod pseudonimem?

Awatar użytkownika
witjur
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: witjur » 06 paź 2015, 14:02

Nie! Protestuję. Ja w każdym razie anonimów nie będę publikował. Nie chcę siedzieć.

Jeżeli ktoś się wstydzi tego co pisze, to lepiej niech w ogóle nie pisze.
Witold Jureczko

Awatar użytkownika
jkocoj

Postautor: jkocoj » 07 paź 2015, 01:11

Życie płata różne figle. Można projekt wymyślić i obrazić się na niego. Wtedy wyjściem by było wzięcie udziału pod pseudonimem.
Ale to chyba zbyt skomplikowane. Trzeba by wymyślić dodatkową autoryzację pseudonimów aby uniknąc anonimów.
Ps. wspaniałe zdjęcie na czołowej stronie.

Awatar użytkownika
witjur
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: witjur » 09 paź 2015, 08:14

Jeżeli tekst jest podpisany, to za niego odpowiada autor. Jeżeli opublikuję anonim to ja będę odpowiadał za jego treść. Może to być nie tylko odpowiedzialność cywilna (zniesławienie), ale także karna. Jak napisałem nie chcę siedzieć. Musiałbym sprawdzać tekst, czy nie ma w nim treści zakazanych. Z powodów zasadniczych, nie jestem i nigdy nie będę cenzorem. Uważam, że każdy ma prawo mówić i pisać co chce. Ale każdy musi ponosić odpowiedzialność za to co napisał. Mogę więc tylko sprawdzać czy tekst jest podpisany właściwym imieniem i nazwiskiem i będę to robił.
Witold Jureczko

Awatar użytkownika
jkocoj

Postautor: jkocoj » 09 paź 2015, 12:07

Masz rację Witek.

Wróć do „Wspomnienia Waletów”